
Це треба запам'ятати:
1. Бульйон для солянки завжди повинен бути концентрований - це гарантія її якості.
2. Різноманітні м'ясні та рибні продукти, свіжі та сушені гриби, використовувані в солянках, варять в концентрованих бульйонах.
3. Солоні огірки для солянки готують так:
• Зрізають з огірків шкірку і варять її окремо в бульйоні.
• Цей відвар в подальшому додають в солянку при закладці оливок.
• Очищені огірки розрізають уздовж на чотири частини і нарізають шматочками по 2-3 см.
• Ці шматочки огірків кладуть в окрему каструльку і заливають бульйоном, ставлять на маленький вогонь і приспускають до повного розм'якшення.
4. Ріпчасту цибулю пасерують з томатом-пюре до золотистого кольору, постійно помішуючи, щоб він не пригоріла і томат-паста не прилипла до дна сковороди. Пасерувати найкраще на вершковому маслі, вогонь при цьому повинен бути середній.
5. Оливки в солянку кладуть без кісточок, але дуже добре, якщо вони нафаршировані лимоном або морепродуктами. Маринад від оливок вливається разом з ними в що готують солянку.
6. Якщо в солянку кладеться лимон, то його очищають від шкірки і кісточок, нарізають кружечками і закладають за 5-10 хвилин до готовності солянки.
7. У солянку додають тільки густу сметану і замінювати її майонезом не рекомендується.
РЕЦЕПТИ:
1. сирний-ГРИБНИЙ СУП
Хоча свята в самому розпалі, але можна б уже й "ріденького похлебать". Нас врятує старий добрий сирно-грибний суп.
Інгредієнти:
0,5 кг курки
3-4 середніх картоплини
1 морква
1 цибулина
1 зубчик часнику
1 уп. плав. сиру
8-10 печериць
30-40гр. слив. масла
1ст.л. раст. масла
Зелень петрушки, кінзи, зелена цибуля
Приготування:
Поставити варитися курку в каструлю близько 3 л. Коли вода закипить, зібрати піну, зменшити вогонь. Вода не повинна сильно вирувати, інакше бульйон стане каламутним.
Кладемо картоплю, нарізану великими кубиками. Тим часом обсмажуємо дрібно порізану цибулю, часник і натерту на крупній тертці моркву на рослинній олії до злегка золотистого кольору цибулі.
Окремо обсмажуємо нарізані гриби на вершковому маслі, трохи їх солимо, перчимо.
Висипаємо моркву з цибулею і гриби в каструлю, де вже майже зварилися картопля і курка. Солимо, перчимо, пробуємо.
Варимо хвилин 5.
Викладаємо в карстрюлю плавлений сир, даємо йому трохи розтанути і добре все перемішуємо, поки сир повністю не розчиниться. Маленький секрет: якщо ви хочете як слід розчинити сир у бульйоні, покладіть його на шумівку і помістіть в киплячий бульйон. Проводячи по шумівкою виделкою, поступово розтирайте сир до повного його розчинення в бульйоні.
Даємо супу поваритися пару хвилин і додаємо посічену зелень.
Смачний і неймовірно ароматний суп готовий.
Смачного!
2. Борщ з квасолею і грибами
Інгредієнти
квасоля біла ("Містраль") - 1/2 склянки
сушені білі гриби - 40г
картопля середній - 2 шт.
помідори - 2 шт.
буряк - 1 шт.
квашена капуста - 150 г
цибулина - 1 шт.
грудинка сирокопчена - 150г
корінь селери - 40 г
морква невелика - 1 шт.
сіль, перець
рослинне масло - 4 ст. л.
лимонний сік - 2 ст. л.
Як приготувати
Квасолю замочити на ніч, відкинути на сито, промити, покласти в каструлю разом з копченою грудинкою (можна готувати і без неї), залити водою, довести до кипіння, воду злити, грудинку вийняти і порізати на невеликі кусочкі.Снова покласти квасолю і грудинку в каструлю, залити водою і варити хвилин 45 після закипання.
У цей час сушені гриби промити, залити гарячою водою, довести до кипіння і варити 15 хвилин. Відкинути гриби на друшляк, відвар процідити і сохраніть.Гріби порізати (якщо потрібно), обсмажити на олії (1 ст.л.) 5 мінут.Картофель очистити і порізати брусочками. Всипати картоплю в каструлю з квасолею (якщо потрібно додати води), варити 5 хвилин, потім влити грибний відвар і додати гриби, варити ще 5-7 хвилин.
На помідорах зробити надрізи, опустити в киплячу воду на 1 хвилин, потім обдати холодною водою, зняти шкірку, порізати кусочкамі.Свеклу очистити, натерти на крупній тертці, скропити лимонним соком і обсмажувати в 2 ст.л. рослинного масла 5 мінут.Добавіть до буряка помідори, тушкувати під кришкою близько 10 хвилин.
Цибулю, моркву і корінь селери очистити і дрібно нарезать.Обжаріть їх на рослинній олії (1 ст.л.) в окремій сковороді 5 хвилин, помішуючи, потім з'єднати з буряком і помідорамі.Положіть в каструлю овочеву зажарку, довести до кипіння, додати квашену капусту, посолити, поперчити за смаком, варити на повільному вогні після закипання 15-20 мінут.Дать борщу настоятися.
3 Суп-харчо по-мегрельська https://vk.com/roditeli_i
Інгредієнти
Яловичина на реберця або грудинка - 1 кг
Рис круглий - 1 чашка
Вода - 1,5 - 2 л
Цибуля ріпчаста - 5 головок
Петрушка - 1 пучок
Часник - 3-4 зубчики
Сушена алича - 6-7 шт. або помідори - 4-5 шт.
Сіль, чорний перець
Лавровий лист - 2 шт.
Волоські горіхи очищені (мелені!) - 1 ст.
Грузинські спеції: коріандр, уцхо-сунелі, имеретинский шафран - по 1/2 ч.л. кожної
Як приготувати
Отже, грудинку на реберцях, бажано жирну, порубати на шматочки, закинути в каструлю, залити холодною водою і поставити варити на маленькому вогні. Нехай вариться довго. Не забудьте зняти пенку.Пока м'ясо вариться ми пасеруємо дрібно нарізану цибулю.
Через пару годин, коли м'ясо вже добре зварилася, закладаємо в бульйон добре промитий рис, пасеровану цибулю, сушену аличу та волоські горіхи. Солимо, перчимо до смаку, додаємо спеції. Автор книги пише, що мегрели додають горіхи і не кладуть рис. Я ж трішки змінила рецепт і поклала і те, і інше. (Якщо у вас немає аличі, ви можете додати протерті помідори в пассеровку до цибулі, трішки згасити разом з луком і додати в суп.)
Рис зварився, тепер додаємо подрібнений часник, лаврушку, дрібно порізану петрушку і вимикаємо під каструлею ... Це не суп - це пісня! У холодну погоду ... ах, як добре! Ароматно, смачно!
4. Бурчак-шурпа
Інгредієнти
м'ясо - 700г
картопля - 5 шт.
лук рнпчатий - 1 шт.
квасоля - 1 склянка
томатна паста - 2 ст.л.
локшина - 150г
вода - 2 л
сіль, перець
Як приготувати
М'ясо залити холодною водою і довести до кипіння. Зняти піну, посолити, варити до готовності.
Картоплю почистити, порізати кубиком, опустити в бульйон варити хвилин 10, потім додати квасолю.
Цибулю дрібно прорізати, спасерувати в олії з томатною пастою, додати в суп, а також локшину. Варити ще 19 хвилин.
При подачі посипати рубаною зеленню.
5. Борщ з телятиною
ІНГРЕДІЄНТИ на трилітрову каструлю ::
1 кг телячих ребер,
2 великих буряків,
1/2 невеликого качана капусти,
1 морква,
1 цибулина,
3 картоплини,
2 ст.л лимонного соку
2ст.л томатної пасти,
Зелень петрушки і кропу,
1 ч.л цукру
1 ч.л паприки.
сіль, перець за смаком
Як приготувати
реберця залити водою, довести до кипіння, зняти піну (можна покласти лавровий лист) прикрити кришкою, варити 1,5 часа.Достать реберця, відокремити м'ясо від кісток.
У бульйон покласти нашатковану свіжу капусту і картоплю, варити хвилин 15-20
Нашатковану буряк, моркву згасити з нарізаною цибулею, помідором, томатною пастою, паприкою хвилин 15-20 під кришкою.
Додати в суміш цукор і лимонний сік, перемішати. Покласти в бульйон туди ж рубану зелень. прогріти хвилин 5-10
Сіль, перець за смаком
6. Солянка м'ясна збірна ДОНСЬКА
Інгредієнти
М'ясо яловичини 500гр
м'ясо свинини 500гр.
язик яловичий 700гр.
морква 200гр
цибуля ріпчаста 1 шт.200гр.
болг. перець 100гр.
солоний огірок 3-4 шт. 250-300гр.
помідори свіжі 2 шт. великі
2 ст. лож. томат пасти
селера 2 стебла
1 гіркий перчик (за смаком)
суха суміш базилік і кінза 1ч.л
свіжа зелень: кріп, кінза, петрушка
1 зубчик часнику
маслини
лимон
сметана
оливкова олія (подсолн) 3-4 ст. ложки
Сіль, перець.
Як приготувати
Відварити м'ясо яловичини, пісної свинини, яловичий язик, дістати з бульйону, остудити і порізати соломкою. Приготувати засмажку (вірніше пассировку) .На сковороду налити олив. або подсолн. масла, додати порізані овочі: морква, цибуля, болг. перець, солоний огірок, селера, свіжі помідори без шкірки порізані кубиками і 2 ст. ложки томат пасти .Закіпятіть бульйон, прибрати з поверхні зайвий жир (якщо Ваш бульйон вийшов жірновато), покласти порізані м'ясопродукти, довести до кіпенія.Добавляем пассировку, ще раз доводимо до кіпенія.Добавляем за смаком сіль, перець, лавр. лист, багато свіжої зелені: кріп, кінза, петрушка, зубчик часнику порізати, сухі базилік і кінзу. Дати постояти 5-10 хв. Розливаємо в тарілки, додаємо скибочку лимона, маслини, сметану .Кол-під м'яса і овочів Ви повинні регулювати самі залежно від того який густоти Ви хочете достічь.Я готую в каструлі 4.5-5 літрів. Моя родина любить багато овочів і м'яса. Різні копченості та ковбаси я не додаю в солянку, в моїй родині їх не едят.Попробуйте мій варіант здоровою і смачною солянки, я сподіваюся Ваша сім'я залишиться задоволеною.
7. Гороховий суп з сирокопчені беконом
Інгредієнти
Горох колотий половинками-300гр.
Картопля середні бульби-4шт.
Цибуля ріпчаста-2шт.
Свинина на кістці-300гр
Сирокопчені бекон-100гр.
Морква середня-1шт.
Лавровий лист-1-2шт.
Масло рослинне -1ст.л..
Соль-по-смаку
Перець чорний крупномолотий-по-смаку.
Каструля-2-х літрова.
Коріандр-1 / 2ч.л.
Як приготувати
М'ясо вимити, залити холодною водою і поставити варити, знімаючи пену.Горох промити добре, поки вода не стане прозрачной.Я горох не замочуйте, хоча він і вариться так трохи довше, але суп більш смачний виходить.
На олії обсмажити порізану цибулю, до прозорого стану разом з коріандром, додати порізаний дрібно бекон, обсмажити до золотистого кольору бекону, потім всипати терту на крупній тертці моркву і лавровий лист, перемішати і ще трохи прожаріть.Лаврушку потім викинути, аромат він віддав більше не потрібен)))
Почистити і порізати картофель.Мясо зварилася, вийняти його і розібрати на шматочки, кістка викінуть.Вернуть в кастрюлю.Так ж всипати горох, посолити, накрити кришкою і варити мінут25 до напівготовності гороху.
Потім додати картоплю, як він закипить, зняти піну, додати обжарку в суп, якщо ще потрібно посолити, поперчити і варити до готовності картошкі.Гороховий суп смачний з пшеничними сухариками, але у мене якраз тільки спік пшеничний хлібець, приємного апетиту!
8.Густой суп-локшина / майже Лагман
Інгредієнти
курка / у мене півень / -1200 гр.
1 велика дрібно нарізана цибулина
1 морква натерта на крупну тертку
2 зелених м'ясистих перцю нарізати кубікамі.но не дуже дрібно
1 великий баклажан нарізаний великими кубиками
4 стиглих червоних помідора очищені від шкірки і нарізані шматочками
1 ч.л.аджікі / гострої /
2 зубки часнику
зелень петрушки / кінзи / і укропа.соль.перец. 1/2 ч.л зіри
3 ст.л.раст.масла / у мене оливкова /
локшина домашня або готовая.но хорошої якості / у мене фетуччіне /
Як приготувати
порізати курку на шматочки середнього размера.обжаріть в 1 ст.л. масла і затока 3.5 літрами води. зварити до готовності
нагріти в сотейнику масло і пасерувати лук.морковь і помідори.снять з вогню і додати аджику.
в киплячий бульйон ввести перець і баклажани.нарезанний або видавлений часник і варити на середньому вогні хвилин 7.затем додати пассеровку.дать поваритися ще хвилин 7.добавіть спеції і зелень.снять з вогню.
окремо відварити локшину.
сервірувати з локшиною і додаткової свіжою зеленню.
|