
Кожен з вас не одного разу бачив рекламу , як школяр на сніданок із задоволенням заплітає за обидві щоки хрусткі пластівці і цілий день сповнений енергії сил. І ми без сумніву віримо цьому ролику, оскільки багато разів чули про користь пластівців і мюслів . Але чи так вони бездоганні як здаються ? Чи можна їх постійно давати дітям і в якому віці ? Для початку , давайте зануримося в історію і згадаємо , від куди і коли з'явилися ці диво- сніданки.
Як це не парадоксально , але спочатку сухі сніданки були створені аж ніяк не для економії часу. Наприкінці ХІХ століття в Америці один винахідливий лікар порадив своїм пацієнтам починати ранок з кукурудзяних пластівців , щоб не навантажувати організм з ранку важкої тваринною їжею (лікар до того ж був знедоленим вегетаріанцем ) . Правда на смак ці сніданки були не дуже приємними. Ідею підхопив брат лікаря- ентузіаста , який до того ж був відмінним комерсантом . Він вирішив удосконалити склад « хрусткої новинки » і пустити їх , як кажуть , в народ. Так з'явилися всім відомі різноманітні легкі сніданки , які тут же знайшли популярність . До середини ХІХ століття вони перетворилися на незамінний елемент ранкової здорової дієти , такою ж корисною і необхідною як ранкова пробіжка . Але з роками думка громадськості трохи змінилося ...
Сніданок дитини: ситно , смачно , швидко
Сьогодні виробники балують своїх покупців широким вибором всіляких готових сніданків : пластівці , кульки , зірочки , колечка , подушечки , палички з кукурудзи , рису , жита , ячменю , вівса , кукурудзи. У добавок всі ці смаколики розбавлені горіхами , шоколадом , сухофруктами , солодкої глазур'ю. Спеціальна екструзтонная технологія обробки « сіріелз » (так часто називають сухі сніданки ) дозволяє зберегти в продукті всі корисні речовини і вітаміни , так як варяться хрусткі сніданки під високим тиском пари . Чи можна давати пластівці дітям? Можна , але тільки дітворі старше 3 років. Для більш юних « їдців » існують спеціальні фруктові та ягідні пюре з додаванням пластівців з різних злаків. При купівлі такого роду продуктів обов'язково прочитайте інструкцію, де вказано вік з якого можна такі пюрешкі давати. Це дуже важливо , оскільки рецептура сніданків складається з урахуванням фізичних особливостей дітей різного віку.
Мюслі на сніданок
Мюслі - відмінний варіант готового сніданку , так улюблений в багатьох сім'ях. Традиційно мюслі робляться з пшеничних , житніх , кукурудзяних , вівсяних пластівців з додаванням всяких корисних смакоти у вигляді сухофруктів , рисових кульок , шоколаду , горіхів. Мюслі бувають простими і обсмаженими . Останні звичайно ж набагато смачніше. Краще всього подавати мюслі теплими , залити кип'яченим молоком або підігріти в мікрохвильовці. Тоді вони краще засвоюються. Дошкільнятам можна до мюслям подати йогурт або кефір. Такий молочний сніданок дуже корисний , та як містить багато поживних речовин: амінокислоти , вітаміни , мінерали , білки і жири. Дітям до 6 років дієтологи не радять давати мюслі , оскільки кишечник ще не здатний перетравлювати грубі волокна злаків. Для малюків існують спеціальні кашки по типу мюслів : це пластівці з жита , пшениці , ячменю в поєднанні з перемеленими сушеними бананами , яблуками , та іншими фруктами. Суміш розбавляються водою і перетворюється у смачну і корисну кашу.
Сухий сніданок : за і проти
Дієтологи розходяться у своїх думках про сухих сніданках . Одні налаштовані скептично , інші підтримують і схвалюють цю ідею. Перші стверджують , що домашня каша ( тобто та , яку мама самостійно варить ) набагато корисніше і безпечніше ніж сухі сніданки , в які додають багато цукру і насичених жирів. Це може привести до ожиріння в ранньому віці і є наслідком діабету , гіпертонії і багатьох хронічних захворювань в більш старшому віці. До того ж так улюблені дітьми глазуровані сніданки можуть викликати алергію в добавок. Прихильники « сіріелз » вважають ці страшні наслідки сильно перебільшеними. І якщо вже говорити і насичених жирах , то бутерброд з ковбасою і маслом не мене жирний , а надлишок цукру можна компенсувати , контролюючи кількість солодощів споживаних дитиною.
Про те , що каші зі злаків корисні і поживні , ніхто не сперечається. У них міститься багато вітамін , корисних мінералів , білків , так необхідних для повноцінного розвитку дитини. До того ж , чим старша дитина , тим менше каш в його раціоні (якщо не вважати дітей , які ходять в дитсадок ) . Будинки каші готуються не часто , так як дорослі найчастіше самі їх не люблять. А Коли малюк підростає і відправляється в школу , подібні страви взагалі зникають з сімейного меню. І тоді на допомогу приходять сухі хавтракі . Дитина з великим задоволенням буде їсти мюслі , приправлені сухофруктами , горіхами , рисовими кульками. Кукурудзяні пластівці містять вітамін Е і провітамін А , рисові - амінокислоти і калій , який нейтралізує дію солей , вівсяні багаті залізом , магнієм і фосфором. Тому , складно сказати , де істина .
Фахівці Інституту харчування вважають , що правда криється десь в золотій середині . Так , хрусткі сніданки корисні, але все ж є їх кожен день не варто. 2-3 рази на тиждень можна розбавити звичний дитячий (та й свій втім також ) раціон смачними і корисними мюслями .
|