
♥ Рецепт солоного тіста для вільної творчості:
200 гр. = (1 склянка) = борошна
200 гр. = (0,5 склянки) = солі
125 мл. води
* Зверніть увагу, сіль важче борошна, тому по вазі вони однакові, а по об'єми сіль займає приблизно в два рази меньше.Для замісу краще використовувати міксер - це спростить завдання, та й тісто вийде якісніше.
Для тонких рельєфних фігурок додати на вибір:
- 15-20 г (столову ложку) клею ПВА або
- Крохмалю (столову ложку)
- Клей для шпалер (попередньо його розмішати з невеликим кол-вом води)
♥ Міцне тісто для великих виробів:
200 гр. борошна
400 гр. солі
125 мл води
♥ Тісто для тонких робіт:
300 гр. борошна
200 гр. солі
4 ст.л. гліцерину (можна придбати в аптеці
КОЛЬОРОВЕ ТЕСТО:
Підфарбовувати солоне можна харчовими барвниками, аквареллю, гуашшю.
Відмінний шоколадний колір виходить при додаванні какао.
При підфарбовуванні треба враховувати, що після висихання колір стане менш насиченим, але якщо ви покриєте саморобку лаком - знову стане яскравішим.
ПОРАДИ:
* Муку млинцеву - не можна (фігурки при висихання піднімуться як гарне тісто для пирогів і потріскаються)
* Сіль йодована - не можна (великі вкраплення не розчиняються, надалі тісто не однорідне - в крупинку)
* Вода- найкраще дуже холодну, додавати обов'язково частинами по 50 мл після кожного додавання вимішувати (пов'язано з тим що для різної муки, може знадобитися різна кількість води).
* Сіль спочатку перемішується з борошном, а тільки потім в готову масу наливають воду.
* Солоне тісто зберігають у поліетиленовому пакеті або щільно закривається контейнері. Солоне тісто з поліетиленового пакета краще діставати маленькими шматочками, так як грудочки тесту достатньо швидко покриваються скоринкою і при розкачування або ліплення ці сухі скоринки псують вигляд.
Інструменти і пристосування:
Для початок найнеобхідніше:
Скалка, ножик або стек, гребінець (незамінний предмет, наприклад робити кошики)
Ще незамінний предмет звичайна кулькова ручка і особливо стрижень!
Чудово різним кінцем стрижня робити точки і дірочки різні візерунки, дірки в сирі, очки і багато іншого ...
Для оформлення виробів і для захоплюючої гри з дітьми знадобляться фігурні ножі для печива або вже готові фігурні набори для пластиліну.
Тепер шукаємо по дому все, чим можна зробити відбитки, наприклад:
фігурні гудзики, шпильки, мішковина, мереживо, намистинки, каблучки, дитячі іграшки, підставки від свічок на торт, ручки, вилки, у ручок ложок і виделок - бувають ажурні візерунки, дитячі колготки - цікаво друкуються, підошва взуття дає цікавий візерунок деталі від міксера або Кремніци, і багато іншого ...
СУШКА
Сушити найкраще на повітрі в природних умовах,
але це довго, тому сушити можна в духовці, дотримуючись кількох правил.
1. Духовка повинна бути на мінімальній температурі
2. Добре якщо сушка йде з пріотритой кришкою духовки
3. Не бажано класти виробів в гарячу духовку- відразу, нагрів повинен відбуватися поступово. Так само і як і витягувати виріб з духовки, краще якщо воно остигає поступово замість з духовкою
4. Краще виробляти сушку в кілька етапів, тобто годину посохло з одного боку, перевернули саморобку, сохне з вивороту. Я ще роблю перерви між сушками, година сохне в духовці - доба сохне саме - потім знову години півтори в духовці із зворотного боку.
5. Час сушіння виробу залежить від товщини самого виробу
Розписуватися, покривають лаком
І так наш виріб висохло! Що далі?
1. Можна підрум'янити в духовці, для природного кольору.
2. Можна розписати фарбами.
* Які фарби використовувати?
-Будь (Гуаш, акрил, акварель - ті які більше подобаються)
* Який лак використовувати?
Акриловий художній можна. Можливо і звичайний будівельні на водній основі для дихаючих поверхонь тобто для паркету або дерева.
Я використовую будівельний ось такий (та не вважатимуть, це за рекламу)
Потріскування І ВСПУЧІВАНІЕ.ПРІКЛЕІВАНІЕ АБО ЗБІРКА ВИРОБІВ
Спучування або потріскування падлюка відбувається у двох випадках:
1. Не правильно підібрана мука. Чим вона простіше - тим краще.
Найголовніше щоб була без добавок яких або. Можна додати в тісто житнього борошна (колір буде більш теплий і потріскувань бути не повинно) (наприклад, склянку звичайної стакан житнього, 1 до 1), 50 гр. крохмалю - теж надають тісту еластичність і не дають потріскатися. Я додаю в тісто ложку клею ПВА (він теж надає пластичність і не дає піднятися)
2. Другий варіант чому тріскаються вироби - неправильна сушка.
Звичайно найкраще сохне саме і довго, але це знову ж саме - дуже довго, а хочеться швидше
Я сушу в три - чотири етапи, в духовці на самому мінімумі і обов'язково з відкритою кришкою приблизно по часу- півтора, потім перерва години на два - на три, або на всю ніч, саморобка сохне сама, а потім знову включаю духовку на мінімум з відкритою кришкою.
* І ще один момент якщо фігурки товстуваті (більше 7 мм) то після першого етапу, потрібно із зворотного боку вийняти надлишок тесту. (Малюнок є в книжці у Ханановой, у мене на сторінці - в книжках)
* При сушінні саморобку необхідно повертати при кожному етапі сушіння тобто годину сохне лицьовою стороною, відпочиває, на слід етапі перевернули (якщо потрібно вийняли надлишок тесту) і сохне вже зворотною стороною.
* Все що відвалюється - просто чудово і головне не помітно приклеюється клеєм ПВА.
Приклеюю і склеюю все клеєм ПВА (тільки не канцелярським, а будівельним). Тримає - вічно.
|