
У міру знайомства дитини з прикормами, приблизно до 9-10 місяців, в його харчуванні можна вводити потихеньку і супчики. Звичайно, це повинні бути не жирний борщ з галушками і салом, що не кислі щі або розсольник, але дуже легкі супчики, які дитині цілком можна пробувати. Починаючи з року діткам можна готувати молочні супи. Корисність молочних супів з легкістю доведе будь-який дієтолог. За наявності вітамінів, мінеральних солей та легкої засвоюваності молочні супи займають одне з перших місць. Вони дуже поживні, їх приготування абсолютно не складно. Молочні супи можна приготувати на молоці різного виду - будь то незбиране, або навіть сухе. Дитячі рецепти молочних супів нашого огляду надаються дуже різноманітні. Їх наявність можна знайти практично в кожній кухні світу. Варять їх з крупами, макаронами, овочами і борошняними виробами.
«Хитрість від мами». Каструля для приготування молочних супів береться з товстими стінками і днищем. Щоб молоко не пригоріло, попередньо перед тим, як ви збираєтеся влити його в каструлю, обполосніть її холодною водою. І з тієї ж причини всі молочні супи варяться тільки на повільному вогні.
Пропонуємо вам кілька рецептів різноманітних молочних супчиків.
Молочний суп-пюре з рисом і кабачком
50 гр. м'якоті кабачка.
Чайна ложка рису.
150 мл. молока.
100 мл. води.
Столова ложка масла вершкового.
Сіль на кінчику ножа.
Нарізати помитий кабачок маленькими кубиками і залити разом з рисом невеликою кількістю окропу, посолити і варити до готовності на повільному вогні. Після чого зварені рис і кабачок протерти через сито, розвести гарячим молоком і довести до кипіння. Потім зняти з плити, остудити і заправити олією (вершковим).
Молочний суп з картоплею
Один бульба картоплі середніх розмірів
Стакан молока.
100 мл. води.
Столова ложка масла (вершкового).
Сіль на кінчику ножа.
Картоплю очистити, помити і нарізати тоненькою соломкою. Потім залити водою, підсолити і варити протягом десяти хвилин.
Після чого гаряче молоко влити в каструльку з картоплею, довести до кипіння і залишити на плиті ще близько двох хвилин.
Готовий молочний суп заправити олією. (В суп можна додати грінки).
Молочний суп з манною крупою і цвітною капустою.
6-7 суцвіть цвітної капусти.
Чайна ложка манної крупи.
Один стакан молока.
Половина склянки води.
Столова ложка масла вершкового.
Сіль на кінчику ножа.
Ретельно промиту капусту розібрати на суцвіття, викласти в каструлю, залити водою, підсолити і варити протягом п'ятнадцяти хвилин, потім вийняти її з відвару, а в нього всипати манну крупу тонкою цівкою і варити помішуючи протягом восьми хвилин, потім влити гаряче молоко і додати попередньо розтерту крізь сито відварну капусту.
Готовий суп заправити олією.
Молочний суп з овочами і грінками
Пол бульби картоплі.
40 гр. капусти.
30 гр. моркви.
Чайна ложка зеленого горошку (консервованого).
Стакан молока.
Пів склянки води.
Столова ложка масла (вершкового).
Свіжі грінки з пшеничного хліба.
Сіль на кінчику ножа.
Овочі промити. Капусту нашаткувати, а морква з картоплею очистити і нарізати соломкою. Морква викласти в каструльку, додати пів столової ложки масла (вершкового), тушкувати з накритою кришкою на повільному вогні протягом десяти хвилин. Після чого додати капусту, картоплю і горошок. Влити злегка підсолену гарячу воду і варити до готовності.
Потім залити гаряче молоко і довести до кипіння, потримати на повільному вогні пару хвилин, потім зняти з плити і дати охолонути.
Готовий суп заправити олією і додати в нього грінки.
Молочний суп з вермішеллю
Столова ложка дрібної вермішелі.
Стакан молока.
Пів склянки води.
Чайна ложка цукрового сиропу.
Столова ложка масла (вершкового).
Сіль на кінчику ножа.
Воду закип'ятити і додати в неї вермішель, цукровий сироп і сіль. варити протягом десяти хвилин, а потім залити гаряче молоко. Після закипання вимкнути плиту і залишити на ній на три хвилини, потім зняти.
Перед тим як подавати на стіл заправити вершковим маслом.
Молочний суп з рисом
Столова ложка рису.
Стакан молока.
Пів склянки води.
Столова ложка вершкового масла.
Сіль на кінчику ножа.
Попередньо промитий рис залити водою і відварити. Потім залити гаряче молоко, підсолити і ще раз закип'ятити.
Для заправки супу знадобиться вершкове масло.
Суп молочний з ячної крупою
Стакан молока.
Дві столові ложки ячної крупи.
Вершкове масло - 1 ст.л.
Пів склянки води.
Сіль на кінчику ножа.
Ячну крупу спочатку злегка обсмажують на сухій сковороді в попередньо розігрітій духовці (до золотистого кольору). Потім заливають окропом і варять протягом двох годин. Поки не вийде каша.
Отриману кашу протирають крізь сито, розводять гарячим молоком, підсолюють і доводять до кипіння.
Молочний суп заправляють вершковим маслом.
Суп молочний з перловою крупою.
150 мл. молока.
Столова ложка перлової крупи.
Стакан води.
Чайна ложка вершкового масла.
Чайна ложка цукру.
Сіль на кінчику ножа.
Крупу заливають окропом, накривають кришкою і варять на повільному вогні до розм'якшення. Потім протирають крізь сито і розводять гарячим молоком, підсолюють, додають цукор і знову доводять до кипіння.
Заправляють суп вершковим маслом.
|