
Для людини вкрай важливо правильно організувати своє харчування . Якщо цього не зробити , то наше життя буде супроводжуватися малоприємними хворобливими станами: зайвою вагою , хворобами шлунково-кишкового тракту , підвищеним тиском , а це в свою чергу підвищує ризик інсульту та інфаркту міокарда.
На тлі всього цього різко знижується якість самого життя , від невлаштованим особистого життя до розвитку комплексів з приводу своєї зовнішності. Та й живуть гладкі люди менше, ніж стрункі .
В результаті довгих досліджень було встановлено , що людина , як істота всеїдна , все ж має споживати продукти харчування всіх видів. При цьому недостатньо періодично скидати вагу. Вже давно помічено , що як тільки люди залишають дієту , вони швидко набирають колишню вагу , та ще й обзаводяться додатковими кілограмами. Щоб утримувати все в нормі постійно , необхідно правильно організовувати все своє пітеніе , не відмовляючись ні від чого. потрібно тільки правильно розподілити кількість продуктів за їх видами .
Піраміда харчування або харчова піраміда - схематичне зображення принципів здорового харчування , розроблених дієтологами . Продукти , що становлять основу піраміди , повинні вживатися в їжу якомога частіше , в той час , як знаходяться на вершині піраміди продукти слід уникати або вживати в обмежених кількостях.
Перша харчова піраміда була опублікована Міністерством сільського господарства США в 1992 році, потім вона була кілька разів перероблена з урахуванням нових знань дієтологів. У Росії поки не була розроблена власна харчова піраміда , проте фахівці НДІ харчування РАМН схвалюють американський проект MyPyramid з урахуванням національних особливостей
В основі піраміди , розробленої Гарвардської школою громадського здоров'я під керівництвом американського дієтолога Уолтера виллетте , лежать фізична активність і достатнє споживання рідин , краще у вигляді мінеральної води.
Підстава власне піраміди харчування містить три групи продуктів : овочі та фрукти , цільнозернові продукти - джерела так званих «довгих вуглеводів » ( неочищений рис , хліб грубого помелу , макаронні вироби з цільнозерновий борошна , каші) , і рослинні жири , що містять поліненасичені жирні кислоти (оливкова масло , соняшникова , рапсова і інші). Продукти з цих груп слід по можливості вживати з кожним прийомом їжі. При цьому частка овочів і фруктів розподіляється наступним чином: 2 порції фруктів (близько 300 г на день) і 3 порції овочів ( 400-450 г).
На другому щаблі піраміди знаходяться белоксодержащие продукти рослинного - горіхи , бобові, насіння (насіння соняшника , гарбуза та ін) - і тваринного походження - риба і морепродукти , м'ясо птиці ( курятина , індичатина ) , яйця. Ці продукти можна вживати від 0 до 2 -х разів на день.
Трохи вище розташовані молоко і молочні продукти ( йогурти , сир і т. д.) , їх вживання слід обмежити однією-двома порціями в день. Людям з непереносимістю лактози слід замінити молочні продукти на препарати, що містять кальцій і вітамін D3.
На самій верхній щаблі піраміди знаходяться продукти , вживання яких слід скоротити. До них відносяться тваринні жири , що містяться в червоних сортах м'яса ( свинині , яловичині ) і вершковому маслі , а також продукти з великим вмістом так званих «швидких вуглеводів » : продукти з білого борошна (хліб і хлібобулочні вироби , макаронні вироби), очищений рис , газовані напої та інші солодощі . З недавніх пір в останню групу включають і картопля за великого вмісту в ньому крохмалю , в первісній версії піраміди картопля знаходився на самій нижній сходинці разом з цільнозерновими виробами.
Осторонь від піраміди зображені алкоголь , який можна вживати в розумних кількостях до декількох разів на тиждень , і вітамінно -мінеральні комплекси , оскільки сучасні продукти харчування не покривають потреб більшості людей у вітамінах і біологічно значущих елементах .
|