
Домашній сир можна приготувати різними способами. Вам залишається тільки вибирати і пробувати !
1 спосіб . Сир з молока і лимона. (по типу рікотти )
Зізнаюся , що цей спосіб є моїм улюбленим , тому що він найшвидший . Сир виходить прісним , дуже смачним і містить мало кислот. Продукти при такому приготуванні піддаються мінімальній термообробці ; так як молоко навіть не доводиться до кипіння , отже , білок молока зберігає повністю свою поживну цінність. Отже перейдемо до рецепту.
інгредієнти:
молоко - 1 л
сік 1 лимона - 2 ст. л .
Спосіб приготування:
Ставимо на плиту молоко і , не доводячи трохи до кипіння ( на поверхні повинні бути бульбашки , а рівень молока в цей момент починає підніматися ) , вливаємо сік лимона , швидко розмішуємо і негайно знімаємо з вогню. Від соку лимона молоко моментально почне згортатися .
Сир готовий : тепер відокремлюємо його від сироватки , проціджуючи через марлю або ситечко. Якщо в будинку немає лимона , можна використовувати для приготування сиру лимонну кислоту. Беремо її на кінчику ножа , розчиняємо в невеликій кількості води і вливаємо в молоко перед кипінням .
2 спосіб . сир кальцинований
Сир кальцинований особливо корисний у раціоні дітей , але тут головне стежити за кількістю . Такий сир - відмінне джерело кальцію , який необхідний нашим зубам і кісткам .
інгредієнти:
молоко - 1 / 2 л
10 % хлористий кальцій (продається в аптеках) - 1 ст.л.
Спосіб приготування:
Молоко доводимо до кипіння , трохи охолоджуємо і додаємо хлористий кальцій. Воно відразу ж згорнеться , відкидаємо на друшляк або марлю. Сир готовий.
3 спосіб . Домашній сир з кефіру
Кефір наливаємо в каструлю і нагріваємо на повільному вогні , постійно помішуючи. Коли почне відділятися сироватка , знімаємо каструлю з вогню, трохи охолоджуємо і відкидаємо на сито або марлю.
4 спосіб . Домашній сир з кефіру в морозилці
Покласти пакет кефіру в морозилку.
Дістати , зняти упаковку.
Покласти кефірний брикетик в застелений марлею друшляк і ... все!
Залишити на ніч. А вранці ви будете їсти чудовий , свіженький , смачненький сирок кремової консистенції .
А що стекла сироватку можна або просто випити , або зробити на ній оладки і тп .
5 спосіб . Домашній сир звичайний
інгредієнти:
молоко ( натуральне ) - 1 л
Спосіб приготування:
Для приготування сиру молоко повинно скиснути і перетворитися на густу кисляк . Для цього залишаємо його при кімнатній температурі (влітку на 1 день , взимку на 2 - 3 дні ), що не перемішуємо.
Далі виливаємо драглисту масу в каструлю і нагріваємо на повільному вогні до температури приблизно в 40 -50 градусів. Помішуємо періодично шумівкою рухами знизу вгору. Ні в якому разі не доводимо до кипіння , інакше сир буде жорсткий і несмачний . Кисляк почне згортатися і відходити сироватка відразу ж знімаємо з вогню. Даємо трохи постояти і проціджуємо через сито або марлю.
У сирок можна додати свіжої сметани , фрукти.
6 спосіб . Домашній сир в пароварці Дуже просто і швидко.
У форму наливаю молоко і кефір в співвідношенні 2 склянки кефіру на 1 склянку молока. Ставлю в пароварку , і, як тільки зверху утворюється біла пінка , а внизу вода - знімаю цю пінку ложкою з дірочками і складаю в маленький друшляк ( на каструльці ) . Дати відстоятися і стекти рідини хоча б годину , і все - сир готовий !
|